Companies   Contact Us 


Ce este PECS?

Sistemul de Comunicare prin Schimbul de Pictograme

Dezvoltat de Andrew S. Bondy, Ph.D. & Lori Frost, M.S., CCC/SLP

PECS a fost conceput in anul 1985 ca un pachet unic de interventie in comunicarea alternativa/agumentativa pentru indivizi afectati de Tulburari din Spectu Autist si alte dizabilitati legate de dezvoltare. Folosit prima oara la Delawere Autism Program,PECS a primit recunoastere in intreaga lume, pentru concentrarea pe componenta initierii comunicarii. PECS nu necesita materiale complexe sau costisitoare. A fost creat impreuna cu: familii, educatori si centre de recuperare mintala, deci este folosit cu usurinta intr-o varietate de situatii/medii.

PECS incepe prin a invata un individ sa inmaneza o pictograma a unui item dorit „partenerului de comunicare”,care acesta onoreaza imediat schimbul ca cerere.Sistemul merge mai departe predand discriminarea pictogramelor si cum sa le puna impreuna in propozitii. In fazele avansate indivizii sunt invatati sa raspunda la intrebari si sa faca comentarii.

Protocolul PECS este bazat pe cartea lui B.F. Skinner’ Verbal Behavior”Comportamentul Verbal” in care se mentioneaza ca operantii verbalii functionali sunt predati sistematic folosind stratedii de promptare si intarire care conduc catre comunicare independenta. Prompturile Verbale nu sunt folosite,aceasta constuieste imitarea imediata si evita dependenta de prompt.

PECS s-a dovedit un succes cu indivizii de toate varstele, demonstrand acesta pe o varietate de dificultati de comunicare,cognitive si fizice. Anumiti subiecti care au folosit PECS,au inceput sa vorbeasca. Altii au trecut la sisteme de voice output.Corpul de cercetare ce sustine eficienta PECS continua sa se extinda, cu cercetari din intreaga lume.

Cele Sase Faze din PECS

FAZA I
Cum sa comunicam
Elevii invata sa schimbe cate o pictograma pentru obiecte sau activitati pe care le doresc.

FAZA II
Distanta si Persistenta
Inca folosind o singura pictograma,elevul invata sa generalizeze aceata noua abilitate in spatii diferite,cu persoane diferite,la distante diferite.Deasemenea invata sa fie comunicatori mai persistenti.

FAZA III
Discriminarea Pictogramelor.
Elevii invata sa aleaga si sa ceara dintre doua-sau mai multe pictograme preferate.Acestea sunt plasate pe cartea de comunicare-un dosar special cu benzi de arici unde sunt stocate pictogramele si pot fi mutate cu usurinta pentru comunicare.

FAZA IV
Structura propozitiei
Elevii invata sa construiasca propozitii simple pe o banda de comunicare detasabila, folosind pictograma “Eu vreau”, urmata de o pictograma a itemului dorit.

Atribute si Dezvoltarea Limbajului
Elevii invata sa isi dezvolte propozitiile prin adaugarea, adjectivelor,verbelor si prepozitiilor

FAZA V
Raspunde la intrebare
Elevii invata sa foloseasca PECS, pentru a raspunde la intrebarea ”Ce vrei/doresti?”

FAZA VI
Comentariu
Acum,elevii sunt invatati sa comenteze ca raspuns la intrebarile “Ce vezi?”, “Ce auzi?” si “Ce este aceata?”.Invata sa faca propozitii cu: “Eu vad”, “Eu aud”, “Eu simt”, “Aceasta este”, etc.

Picture Exchange Communication System®, PECS®, and Pyramid Approach to Education® are the registered trademarks of Pyramid Educational Consultants, Inc.